Aquest any s'ha publicat el darrer Inventari Forestal de les Illes Balears (IFN4), del qual, a través d'aquest blog i al llarg dels propers mesos, n'intentarem exposar breument alguns dels seus aspectes més destacables. Es tracta del principal instrument que tenim, ja consolidat des del primer IFN, per poder avaluar els nostres boscos i la seva evolució a escala global, tant des del punt de vista ecològic com dasonòmic. Per això, en aquesta entrada del blog farem dues qüestions inicials en relació a les nostres masses forestals i als resultats de l'IFN4:
- A les nostres illes cada vegada hi ha més o menys boscos?
La resposta és clara: la superfície forestal a les nostres illes ha augmentat durant les darreres dècades, especialment l'arbrada. Tot i aquest increment, el qual ha suposat passar de 177.000 ha (anys setanta) a 220.000 ha (actualitat), en els darrers anys aquest augment ha estat menor, a raó del darrer inventari forestal elaborat a les illes. De forma genèrica, i considerant que normalment els boscos (arbrats o no) són allò que no és urbà ni agrícola, la evolució de la superfície forestal balear tendeix a equilibrar-se al voltant del 44% de la superfície total de les illes.
Evolució superfície forestal a Balears. Font: IFN4 MAGRAMA |
Malgrat que de forma insistent i justificada en un origen, durant les darreres dècades del segle passat (sobretot fins als anys 90) es va fer un discurs d'alarma en front de la desforestació al nostre territori, el qual va anar sedimentant en l’inconscient de la nostra societat, per sort, la realitat a escala regional (i nacional, i també europea) es ben diferent: la superfície forestal no deixa de créixer. Desgraciadament no és així a moltes zones del planeta! Però en el nostre àmbit, campanyes en la direcció de sensibilitzar en relació a la pèrdua de massa forestal no estan justificades avui en dia.
Evolució superfície forestal a l'estat. Font: SECF 2013 |
- La superfície forestal ha deixat d’augmentar però, i els boscos, segueixen creixent?
Tot i que la superfície forestal no ha augmentat gaire, almenys en la darrera dècada, els nostres boscos no s’han aturat de créixer, en termes d’acumulació de biomassa forestal. Ho ha fet el nombre total d’arbres (regeneració) i també les existències (creixement), és a dir, la fusta. Cada any els boscos de les illes van capitalitzant volum de fusta al voltant de 0,92 m3 per ha, taxa relativament baixa però normal en l’àmbit mediterrani, el qual presenta una baixa productivitat. Hem passat de 3,8 milions de m3 de fusta els anys setanta fins als 8,9 milions de m3 de fusta actualment. Només la darrera dècada, el volum d’existències dels nostres boscos ha augmentat en gairebé 1,5 milions de m3.
Evolució existències de fusta a Balears. Font: IFN4 MAGRAMA |
Seria objecte d'una altra entrada del blog explicar la complexitat que suposa la relació entre els grans incendis forestals i l'existència de boscos amb gran càrrega de combustible (biomassa).