dimarts, 30 de setembre del 2014

Una experiència d’aprofitament de biomassa forestal per ús energètic: el cas de l’illa de Menorca

L'illa de Menorca reuneix algunes de les condicions més idònies per a l'aprofitament forestal mecanitzat per a l'obtenció de biomassa forestal: densitat elevada de pistes forestals, pendents reduïdes (especialment a la zona N de l'illa), elevada densitat d'arbrat, estructura de la propietat poc atomitzada, finques a escala de gestió adequada (finques de més de 100 ha), paisatge en mosaic agroforestal que ajuda a l'acumulació i tractament de la biomassa en el terreny, etc. 

És per això, que des del setembre de 2012, s'han estat duent a terme aprofitaments experimentals de biomassa forestal en diferents finques privades de l'illa, amb la intenció de veure la viabilitat dels treballs i la possibilitat d'impulsar un aprofitament energètic renovable i sostenible per a l'illa de Menorca en un futur. 

Moltes de les dades de l'aprofitament i potencialitat de la biomassa forestal s'han obtingut gràcies a la feina feta des del projecte Life+ Boscos, el qual es du a terme a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera (Departament de Medi Ambient).

En l'actualitat, donat que el mercat de biomassa és inexistent a l'illa (no hi ha calderes ni indústria que pugui absorbir la producció del bosc menorquí) s'ha optat per l'exportació de la biomassa al mercat italià. Tot seguit vos en farem cinc cèntims de les conclusions extretes dels 2 primers anys d'experiència.

 Foto: Vista aèria de zona aprofitada per a biomassa forestal (juny 2013)

L’aprofitament forestal en dades:
Durant aquests dos anys s'ha executat l'aprofitament forestal de biomassa en 6 finques diferents i actualment es duen a terme treballs en una finca més. Tot seguit es resumeixen les dades més significatives d’aquests aprofitaments:

Superfície total planificada
6 plans tècnics de gestió forestal, que han suposat la planificació de 2.281,78 ha totals, 1.202,8 ha forestals i 1.078,96 ha agrícoles.

Superfície total treballada
597,79 ha

Densitat mitjana de l'arbrat inicial (a les 6 finques)
620 peus/ha (FCC: 80%)


Densitat mitjana de l’arbrat final
330 peus /ha (FCC: 55%)

Volum mig de biomassa extret per finca
35,4 Tn/ha

Volum total de biomassa extret
20.922,65 Tn (H 50%)

Maquinària utilitzada
Bàsicament s’han utilitzat dues metodologies de treball:
Metodologia 1: 2 Motosserristes i skidder forestal per a desembosc. Trituració i abassegament (acopio) a peu de mont. Transport al port de Maó
Metodologia 2: 1 retroexcavadora amb capçal de tall amb cisalla i 2 autocarregadors forestals per a desembosc. Trituració i abassegament (acopio) a peu de mont. Transport al port de Maó.




Foto: Vista aèria de la mateixa zona treballada un any després (maig 2014), on s’aprecia una colonització de les arbustives i rebrotadores

Algunes de les lliçons apreses durant aquests dos anys de treball han estat:
  • La redacció dels respectius plans tècnics de gestió forestal ha suposat un increment molt significatiu de la superfície forestal planificada a l’illa de Menorca. S’han planificat més de 2.000 ha (prop d’un 2,88% del territori de l’illa), unes 1.200 ha forestals (un 3,31% de la superfície total forestal de Menorca). La planificació forestal és molt important alhora de garantir la conservació i la persistència de les masses forestals. Amb aquests instruments es garanteix que l’aprofitament sigui sostenible, és a dir, que no s’extregui més quantitat de fusta que la que produeix el bosc, garanteix els valors ambientals de la forest, ja que fa un estudi exhaustiu de les característiques i singularitats ambientals de cada finca, i determina els llocs exclosos de qualsevol aprofitament. Per tant, són instruments imprescindibles per a una correcta execució dels treballs, de l'aprofitament i per a la conservació dels hàbitats forestals.
  • De les més de 1.200 ha forestals planificades, s’han aprofitat per a biomassa forestal pràcticament la meitat, un total de 597,79 ha forestals arbrades (un 1,78% del bosc menorquí) el que suposa que la resta de superfície s’ha deixat sense aprofitar donades les seves característiques, singularitats i valors ambientals especials que han desaconsellat l’aprofitament, o perquè eren econòmicament o tecnològicament inviables.
  • S’ha aprofitat exclusivament la biomassa forestal provinent del pinar. En els boscos mixtes (pi i alzina), s’ha fet una aclarida selectiva dels pins amb la finalitat de millorar les condicions ecològiques de l’alzinar, com la posada en llum de les alzines que milloren la seva fructificació.
  • La reducció mitjana de la quantitat d’arbres no és un bon indicador de la qualitat dels treballs, ja que la intensitat de l’aprofitament ha variat en funció de les característiques de cada rodal. Així i tot, de mitjana s’han extret la meitat dels peus existents, deixant els més grossos per garantir el regenerat i ampliar l’espaiament entre les capçades dels arbres, disminuint de manera significativament la probabilitat de propagació d’un hipotètic cas d’incendi forestal.
  • El volum mig extret és de 35,4 Tn/ha, el qual no supera per norma general el potencial màxim d'extracció des d'un punt de vista silvícola i d'aquesta manera, es garanteix la sostenibilitat de l'actuació.
  • La maquinària s'ha anat adaptant a la característiques del bosc menorquí, amb la finalitat de reduir els impactes de l'aprofitament, tals com ferides a la massa forestal romanent, rodades innecessàries, afecció al sotabosc, renous,... D’aquesta manera redueix de manera important el període de resposta de la vegetació, minimitzant la temporalitat de l’impacte visual.
  • Amb la reducció de la densitat d’arbrat i amb la millora de la transitabilitat de les pistes forestals arreu de les finques treballades, s’han aconseguit importants avanços en la prevenció d'incendis forestals:
    • Reducció de la probabilitat de propagació del foc de capçades, generant oportunitats a l’operatiu d’extinció.
    • Condicionament temporal de les principals vies i camins de la finca, que facilita el trànsit dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal, millorant la resposta i l’eficàcia de l’operatiu.
    • Garantia i manteniment del model de mosaic agroforestal que tant caracteritza l’illa de Menorca i que facilita la prevenció d’incendis forestals.
    • La connectivitat amb les faixes i les infraestructures de prevenció d’incendis existents i planificades en el Pla Insular de Defensa Contra Incendis Forestals de l’illa de Menorca, fa que es generi una oportunitat única per a incrementar la superfície gestionada de prevenció i que aquestes generin un menor cost per a l’administració, ja que són assumides en gran part per les empreses executores.
  • S’han exportat unes 21.000 Tn de biomassa forestal menorquina, que s'estima que han generat més de 48.000 Gcal, l'equivalent a més de 4.000 tones de petroli.
  • La biomassa s'ha utilitzat per a finalitats tèrmiques. Si s'hagués cremat per a generar electricitat, la biomassa extreta durant el 2013 hagués generat 3 vegades més energia que la generada pel parc eòlic d'es Milà i 2 vegades més que la generada pels parcs solars de l'illa (segons dades de l'OBSAM del 2013).
  • S’estima que amb la superfície forestal de l’illa de Menorca, descartant els terrenys d’elevat pendent per a la mecanització (aquells terrenys amb més del 25% de pendent) i aquells amb característiques ambientals rellevants, es podrien aprofitar unes 235.000 Tn de biomassa amb torns de 15-20 anys. 
En una situació de canvi climàtic global, on es preveuen incendis forestals més intensos i extensos dins l’arc mediterrani, amb el conseqüent risc per a la societat i cap als propis espais naturals, cal un canvi de mentalitat en la gestió dels boscos, fent que aquests siguin més resistents i més resilients als incendis. Per això, és important una gestió activa eficaç del bosc, generadora de paisatges menys vulnerables i que sigui capaç d'implicar a la població local: el bosc rendible i gestionat crema menys.

Foto: Reducció de l’acumulació de biomassa forestal i franja de protecció contra incendis en urbanització


Foto: Densitat final en zona aprofitada, bosc mixt de pi i alzina