dijous, 31 d’octubre del 2013

Pluges benvingudes però amb intensitats no desitjades

Amb aquesta entrada, es fa un breu anàlisi sobre les precipitacions intenses que han caigut recentment a les zones cremades d'aquest estiu.
Entre les 15 i les 16 h de dia 29 d'octubre, a la zona propera d'Andratx es varen registrar, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), precipitacions de 39,2 mm (Son Vic Nou, Calvià) o 17,8 mm (Banyalbufar), amb d'altres referències com els 43,1 mm (Aeroport, Palma).
Altres fonts xifren magnituds de 52,1 mm de precipitació, concretament a la zona de Galilea.  Sigui com sigui, la precipitació va ser d'intensitat elevada, concentrant-se la major part en esdeveniments de 15-30 minuts i de difícil quantificació per a cada zona concreta afectada pel foc d'Andratx i Estellencs.
Per altra banda, a la zona d'Artà, la precipitació va ser molt menor i menys intensa, registrant-se en 3h (16-19 h) uns 12,2 mm de precipitació.
Cal remarcar que durant aquesta tardor s'està produint una anomalia meteorològica notable, especialment per les elevades temperatures, tant màximes com mínimes, i per l'absència de precipitació, que en aquests dos darrers mesos (setembre i octubre), estava acumulant un dèficit de gairebé el 50%, respecte a la mitjana dels darrers 30 anys.

















Aquesta precipitació, tant la de finals d'estiu com la de fa dos dies, ha resultat i resulta resulta imprescindible per a garantir el regenerat de la vegetació afectada pels incendis d'aquest estiu, i aquest darrer episodi feia molta falta donada l'absència de precipitació i l'estrès hídric acumulat de la vegetació, tot i que no d'una forma alarmant.
Tot i així, la intensitat de la precipitació de dia 29, de règim torrencial, va generar processos d'escorrentia superficial laminars proporcionals a la intensitat caiguda, i en llocs puntuals de la zona incendiada d'Andratx, processos més concentrats, on s'han detectat petits moviments de terra, a més de petits solcs i xaragalls. Recordem que els processos de pèrdua de sòl són la suma de diferents processos amb un àmbit temporal més llarg que un episodi concret.
Altrament, no s'ha observat la presència de cendres ni sediments a les desembocadures dels torrents de la zona amb el mar. Les feixines realitzades fins a la data estan funcionant correctament de cara a retenir el sòl.
A dia d'avui, s'estan avaluant, detectant i monitoritzant aquests processos, de cara a obtenir dades, les quals anirem exposant en aquest blog.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada