dimarts, 18 de juny del 2013

Aproximació a la distribució de la propietat forestal de les Illes Balears

Com ja sabeu, s'està redactant actualment el Pla Forestal de les Illes Balears, document de referència que marcarà durant els propers anys la política forestal de les illes. 

Paral·lelament a la seva elaboració, s’ha realitzat un estudi de la propietat forestal que serveix com a diagnòstic de l’escenari forestal de les illes en aquest àmbit. Aquest estudi ha estat encarregat a les empreses públiques Tragsatec (del grup Tragsa) i a SITIBSA, i ha utilitzat com a dades base, el Cadastre i el Mapa Forestal d’Espanya (MFE25) a escala 1:25.000. Amb l'encreuament i l’anàlisi espacial d’aquestes dues capes cartogràfiques, s’han obtingut tota una sèrie de dades molt útils a l’hora de planificar i dissenyar les actuacions de gestió forestal al territori, a escala insular. 

Com a novetat de l’estudi, i a mena de valorar el grau d’aportació i d’interacció entre el sector forestal i agrari, s’ha definit el concepte de finca agroforestal, és a dir, aquelles finques rústiques la superfície forestal de les quals suposa entre un 10 i un 90 % de la seva superfície total. A grans trets, algunes de les dades més significatives que s’han obtingut després de l’anàlisi, són les següents:
  • La superfície forestal de les illes és d’unes 214.000 ha, el que suposa el 44% del territori de les illes. Menorca, Eivissa i Formentera superen el 50% de la superfície, mentre que a Mallorca, la superfície forestal suposa el 41% de l’illa.
  • El conjunt de les finques rústiques ocupen el 92% de la superfície total de les illes. Les finques forestals i agroforestals representen el 19% de les finques rústiques i suposen el 62% del territori, superant les 312.200 ha. Més de la meitat de la superfície forestal de les illes està inclosa en les finques agroforestals.
  • Pel que fa al règim de propietat, més del 91% de la superfície forestal de les illes es troba en mans privades i significativament repartida en un gran número de propietaris. La superfície mitjana de la finca forestal és de 5 ha i la de la finca agroforestal és d’11 ha. Així i tot, la mida mitjana de la finca és desigual per a cada una de les illes, el que reflecteix les particularitats de cada una d’elles:

    Illa
    Sup. mitjana finca forestal (ha)
    Sup. mitjana finca agroforestal (ha)
    Mallorca
    5,0
    11,0
    Menorca
    8,9
    38,6
    Eivissa
    4, 0
    5,4
    Formentera
    2,3
    4,5
  • A les Balears hi ha un total de 13.299 propietaris forestals que representen el 9% dels propietaris de les finques rústiques, mentre que el número de propietaris de les finques agroforestals suposen un total de 22.969, un 16% del total.
  • El 48% de la superfície forestal es troba distribuïda en finques de més de 100 ha.
  • A les illes, la propietat forestal es caracteritza per estar molt atomitzada (les raons històriques d'això ja formarien part d'una altra entrada d'aquest blog). El 60,6% de les finques forestals són menors d’1 ha. Així mateix, malgrat que el número de propietaris petits és molt elevat, la major part de la superfície forestal està concentrada a les grans propietats, ja que les finques forestals superiors a les 100 ha representen el 22% de la superfície forestal de les illes i està en mans del 0,78% dels propietaris.
Com a conclusions generals d’aquest estudi podem afirmar que la superfície forestal de les illes suposa una part molt considerable del seu territori (gairebé la meitat) i que en gran part, es troba integrada en el estructures agràries, és dir, formant part indisolublement de les finques agroforestals. 

Així i tot, la propietat forestal es troba molt fragmentada, existint un gran nombre de propietaris que representen una petita part de la superfície forestal total. La major part de la superfície forestal està concentrada en les grans finques de més de 100 ha. Aquesta situació fa que per a una gestió forestal eficient, sigui molt recomanable i útil el foment de l’associacionisme o els contractes territorials integrals que possibilitin una agrupació de finques per a la seva correcta gestió. Així mateix i donada aquesta situació, resulta important incorporar al gestor agroforestal en la presa de decisions en les mesures de gestió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada