dilluns, 3 de juny del 2013

Què s'ha fet desprès de l'incendi de Morna? Pases cap a la prevenció ...

Molt abans del sinistre més important d'incendis forestals dels últims anys a les illes, la interfase urbano-forestal ja era una problemàtica de gran interès per al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl. Poc a poc anàvem fent feina de prevenció en aquest sentit i treballarem amb dos programes europeus INCENDI i PYROSUDOE, que tractaven aquest tema. 

Per donar resposta a les diverses inquietuds que van sorgir després de l'incendi es va posar en marxa un Pla de mesures transitòries per a la prevenció d'incendis forestals a Eivissa. Com al servei d'informació del risc d'incendis forestals i autoprotecció de l'illa d'Eivissa, l'acció més rellevant ha estat la presència d'un enginyer forestal el qual s'ha dedicat en exclusiva amb els següents resultats:
- Visites, anàlisi de risc i elaboració d’informes de 409 cases aïllades, 50 urbanitzacions i 9 infraestructures comunitàries.
- Divulgació de mesures de prevenció de risc en zones d’interfase urbano-fortestal. S'han realitzat 18 xerrades, s'ha estat als mitjans de comunicació en 6 ocasions i s'han fet 5 activitats més de sensibilització.
 














La resposta d'entitats públiques i particulars ha sigut bona, encara que s'han trobat persones reticents a realitzar les tasques de prevenció per dos motius principalment:
- Primer, creure erròniament que executar faixes d'autoprotecció és perjudicial per al medi ambient i que està prohibit tallar pins.
- Segon, pensar que fer aquestes feines és responsabilitat de l'administració.


La responsabilitat de fer faixes d'autoprotecció en habitatges aïllats, urbanitzacions i altres instal·lacions es dels propietaris i s'han d'executar segons dicta la normativa i amb l'autorització i directrius tècniques de l'administració. Són els Agents de Medi Ambient que tramiten aquestes autoritzacions. Per tant, sí que es poden tallar arbres, sempre i quant sigui amb un criteri i objectiu determinat, autoritzable administrativament i mantenint el caràcter forestal del terreny. Fer faixes perimetrals d'autoprotecció, ben fetes, no és perjudicial per al medi ambient, tot al contrari, al ser elements de prevenció d'inici i expansió d'un incendi forestal, bidireccionalment.

Però tota aquesta feina només és el principi! Esperem poder continuar amb aquestes tasques de prevenció i ja sabeu: PREVENIR ÉS ACTUAR!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada