dissabte, 22 de juny del 2013

Regeneració natural després del foc a Menorca

A principis de setembre de l'any passat, ja a les acaballes de l'estiu, va produir-se un incendi forestal, de 4,2 ha, a la zona de S'Enclusa, al municipi de Ferreries (Menorca). Amb aquesta curta entrada del blog, vos volem mostrar algunes imatges que demostren la capacitat de la vegetació mediterrània per regenerar-se després d'una pertorbació, com és el cas d'un incendi forestal. Tot i que en aquell cas fou provocada, nombroses espècies forestals han aprés a conviure amb el foc fins al punt que han adaptat mecanismes de regeneració que van des d'una ràpida dispersió de llavors fins a una envejable capacitat de rebrotar d'arrel o de tronc. Això no vol dir que en certs casos i en zones concretes no calgui fer tasques de restauració, en funció per exemple de si cal retirar la fusta cremada per raons de seguretat i control de plagues i malalties, de com es comporta la regeneració natural d'espècies arbòries o arbustives, de si es tracta d'una zona paisatgísticament accessible o del risc d'erosió existent, entre d'altres. 

Vista parcial de la zona cremada de S'Enclusa, en solana, en una zona forestal anteriorment arbrada de pi blanc (Pinus halepensis), tot i que en densitat força baixa. S'hi aprecia un exemple d'adequació de terrasses amb restes de fusta cremada triturada. En primer pla, murta (Myrtus communis), ullastre (Olea europaea var. sylvestris), bruc, estepa, càrritx, arboç i fenàs.


Detall d'un ullastre regenerat, als 9 mesos de l'incendi, envoltat per carritxeres.
















Flors obertes de murta

















Detall d'un exemplar de pi blanc, regenerat a partir del banc de llavors aeri (pinyes) dels arbres existents a la zona afectada. En cas d'incendi forestal, la propagació de llavors es maximitza, en gran part, a través de les pinyes serotines existents a les copes, les quals s'obrin per les altres temperatures del foc. A posteriori, la poca competència existent en un primer moment i la fertilitat del sòl, en faciliten el desenvolupament de les plàntules. Al fons, estepes i murteres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada